Nave, Joan

TRAJECTÒRIA
JOAN NAVE (Benissa, 1978) és actor, dramaturg i llicenciat en Filologia Catalana. Combina la seua tasca teatral, que desenvolupa en la companyia Esclafit Teatre, de la qual n’és el fundador, amb la formativa.

Durant els anys d’universitat, va interpretar diverses textos en l’Aula de Teatre Universitari d’Alacant (dirigida per Tomàs Mestre): ‘’En cap cap cap’’ (DDAA), ‘’1-2-3 Molins’’ (a partir de textos de Manuel Molins), ‘’Antaviana’’ (Dagoll Dagom i Pere Calders), ‘’Morir o no’’ (Sergi Belbel). Algunes d’elles li van fer meréixer nominacions com a millor actor en la Mostra de Teatre de Mislata.

En l’àmbit de la interpretació actoral i la dramatúrgia ha rebut diversos premis, com ara, el Premi al Millor Actor en el Certamen Teatral de Mislata (2011) i el Premi al Millor Actor en el Certamen Alacant a escena (2011), els dos premis per la seua interpretació en l’obra ‘’Tres Tristos Traumes’’, de Pasqual Alapont (Saineters), amb direcció de Tomàs Mestre. L’any 2013 va rebre el Premi Evarist Garcia d’escriptura teatral de la Diputació d’Alacant amb l’obra ‘’La cançó del terrisser’’, dirigida per Joanmi Reig. Des de 2007 fins a 2015, ha participat en nombrosos muntatges teatrals de la companyia Saineters (Alacant) ‘Pare vosté la burra, el mus… si cal’, de Felip Melià (dirigida per Andrés Vinaches, 2009), ‘’Veu de dona’’, de Carles Cortés (adaptació i direcció de Tomàs Mestre, 2009), ‘’Tres Tristos Traumes’’, de Pasqual Alapont (dirigida per Tomàs Mestre, 2011), ‘’Deixa’m que et deixe’’, de Joan-Lluís Moreno i Tomàs Mestre (dirigida per T.Mestre, 2012), ‘’Mandíbula Afilada’’, de Carles Alberola (dirigida per T. Mestre, 2013), ‘’La cançó del terrisser’’ (dirigida per Joanmi Reig) Text de Joan Nave, Premi Evarist Garcia d’escriptura de teatre en valencià, Diput. D’Alacant, 2013), ‘’Miles Gloriosus’’ (dirigida per T. Mestre, 2014).

L’any 2015 funda Esclafit Teatre. En el marc d’aquesta companyia ha escrit, dirigit i, en alguns casos, interpretat els següents textos: ‘QUAN NINGÚ MIRA’ (2015), Finalista del Premi de literatura de la Vila d’Altea 2017 (juntament amb Emma López), JOANOT (2016), @RITA_TROBADOR (2017), SHOES (2018), TOTES LES LLAVORS DEL MÓN (2020).

A més, l’any 2017, va escriure i interpretar, per a la companyia Gent que crida, el text ‘’AMB LES MANS PLENES DE CRITS’’, espectacle de teatre i música que reivindicava la visibilització de les dones represaliades durant la Guerra Civil.

En el cinema o la publicitat, ha participat en curts i spots promocionals. L’any 2017, va protagonitzar la pel·lícula ‘’LA AUSENCIA’, dirigida per Juan Torres.

Textos propis no estrenats:
‘EL FORMULARI’’,
‘’PER QUÈ SOMRIU CONNIE DA SOUZA”;
“NO DESCANSARÀ LA VEU URGENT” (a encàrrec de l’Acadèmia Valenciana de la llengua per celebrar el 6é centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer)
Durant la tardor del 2020 estrena una versió de “EL VERÍ DEL TEATRE” de Rodolf Sirera i dirigida per Tomàs Mestre.
Pel que fa a la seua vessant com a formador, imparteix tallers per PERDRE LA POR DE PARLAR EN PÚBLIC en la UA, UV i en l’àmbit privat.