García, Roberto

TRAJECTÒRIA
València. 1968. Dramaturg, director escènic i guionista.

Des de 1993 ha escrit i dirigit 40 obres, 12 d’elles publicades en editorials com Edicions 62, Bromera, Tres i Quatre, Algar, Estro,
Instituto Nacional de la Juventud, Universitat de València (Teatre Segle XX), Fundación SGAE (Teatroautor), Generalitat Valenciana (Col·lecció Escena), etc… Entre elles destaquen Les baves de Lee Marvin (1995), Premi Àngel Guimerà de Teatre, Scout (1996), Accèssit Premio Nacional Marqués de Bradomín, Òxid (1998), Indecent (2003), Premi Ciutat d’Alcoi i Premi de Teatre de l’Associació d’Escriptors en LLengua Catalana, Pica, Ratlla. Tritura (2005), Premi Max Aub de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana al Millor Autor i seleccionat Espectáculo Revelación de la Comunitat Valenciana als Premis MAX, o Combustió(2006), Primer Premi Palanca i Roca dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Amb Carles Alberola ha escrit Joan, el Cendrós (1998), L’any que ve (1998), Besos (1999), 23 centímetres (1999), Spot (2002) i Empezar de nuevo (2013).

Ha rebut diversos premis com el Max al millor autor en català (Besos), dos nominacions com a Espectáculo Revelación en els Max (Pica, ratlla tritura y Eufòria), Premis Abril de la professió teatral valenciana al Millor Espectacle i Autor (Moby Disc i L’Art de la Fuga), entre d’altres. Les seues obres s’han representat en països com Finlàndia, Itàlia, Mèxic, Xile, Colòmbia, Puerto Rico o Argentina.
En televisió ha escrit i coordinat guions per a Tele 5, Antena 3, Televisión Española, TV3 i Canal 9 en sèries com Dinamita (Tricicle, Ovideo TV i TV3), Happy House (TVE), Moncloa, ¿dígame? (El Terrat, Diagonal TV i Tele 5), Autoindefinits, Maniàtics o Unió Musical Da Capo (Albena Produccions, Conta Conta Produccions i Canal 9).

Entre els seus últims treballs com autor i director escènic destaquen Oral (2008) per al Festival Veo de València, Moby Disc (2008), per a L’Horta Teatre, Premi Abril al Millor Espectacle i Premi Abril del Públic al Millor Espectacle de la temporada, L’Art de la Fuga (2009), Premi Abril al Millor Espectacle i Millor Autor, estrenada en Roma en la seua versió italiana, amb producció de Pino Tierno, Eufòria (2011), per a L’Horta Teatre, nominada Espectáculo Revelación als Premios Max, Reset (2012), per al Centre Teatral de la Generalitat Valenciana i Cyrano de Bergerac (2013), versió lliure del clàssic d’Edmond Rostand, per a L’Horta Teatre i Escalante Centre Teatral.