Posted on

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ZERO RESPONSABLES

El pròxim dilluns 17 de setembre, a les 19h en la seu de la SGAE-València (Blanqueries, 6), tindrà lloc la presentació de Zero Responsables, obra de teatre publicada per l’editorial Artezblai.

La publicació recull, en edició bilingüe, les diferents peces que conformaren l’obra estrenada en 2010, homenatge a les víctimes, ferits i familiars de l’accident de metro de València a 2006, els autors del qual són: Patrícia Pardo, Pedro Montalbán Kroebel, Jordi Gomar, Xavier Puchades, Arturo Sánchez Velasco, Josep Lluís Sirera, Rodolf Sirera, Gabriel Ochoa, Juli Disla, Jerónimo Cornelles, Jorge Picó, Paco Zarzoso i Begoña Tena.

L’edició, a càrrec de Remei Miralles i Xavier Puchades, concebuda com un llibre de memòria col·lectiva en homenatge pòstum a Josep Lluís Sirera, inclou un pròleg en el qual s’explica el procés de creació de l’obra, així com testimonis dels més de 50 professionals de les arts escèniques que participaren en la seua posada en escena.

En l’acte de presentació del llibre participen:

Pep Llopis, president del Consell Territorial de la SGAE de la CV

Remei Miralles, coeditora

Carlos Gil, director de l’editorial Artezblai

Beatriz Garrote, portaveu Associació Víctimes Metro 3 de Juliol

Jaume Pérez, director d’escena

Xavier Puchades, autor i coeditor

Gabriel Ochoa, autor

Pedro Montalbán Kroebel, autor

A més, es realitzarà la lectura dramatitzada de les següents peces:

La jutgessa, de Josep Lluís Sirera, interpretada per Empar Canet, Dani Machancoses i Marino Muñoz, amb direcció de Jaume Policarpo.

Paco e Isabel de Paco Zarzoso i Begoña Tena, interpretada per Pep Ricart i Begoña Tena, dirigida per Paco Zarzoso.

Escrita quatre anys després de l’accident del metro, en un moment en el qual les víctimes i familiars continuaven demanant responsabilitats per aquella tragèdia, sense obtindre resposta, l’estrena de l’obra es va produir sota les pressions de Presidència de la Generalitat, que va tractar de paralitzar les representacions previstes a la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València. El vicerector de Cultura en aquell moment, Josep Lluís Sirera, va enarborar la llibertat d’expressió per justificar que la institució no admetria cap ingerència política.

L’obra pretenia reflexionar, en paraules del mateix Josep Lluís Sirera, sobre els conceptes mateixos de responsabilitat i d’irresponsabilitat. O, millor: sobre les circumstàncies concretes que fan que una determinada societat, tan moderna i avançada com la valenciana, abdique en la pràctica de l’exercici d’un dels drets inalienables que té: l’exigència insubornable de responsabilitats als seus dirigents i, sobretot, a les seues pròpies actituds i comportaments, en situacions com la mencionada.

Més Informació (escriptoresiescriptorsteatrals@gmail.com)