Posted on

PREOCUPACIÓ PEL FUTUR INCERT DE LAS NAVES

AVEET expressa la seua preocupació pel futur de Las Naves com espai dedicat, entre altres activitats culturals, a les arts escèniques i a la promoció de l’ escriptura dramàtica d’autoria actual.

València, 2 de juny de 2017. Des de la seua reobertura al juliol del 2015, Las Naves havia iniciat una línia de programació de treballs amb una destacada presència de dramaturgues i dramaturgs valencians, així com de col·lectius de creadors contemporanis. Una línia que, poc després, es va convertir també en una aposta per la producció pròpia, coproducció i col·laboració amb una necessària vessant d’encàrrecs: des de propostes de teatre comunitari i participatiu a d’altres de creació personal.

En només dos temporades, s’ha produït l’últim treball del col·lectiu El Pont Flotant (El fill que vull tindre, 2016); coproduït amb el Festival Cabanyal Íntim (I tornarem a sopar al carrer, 2017, escrita per Begoña Tena i Xavier Puchades); i col·laborat amb propostes d’autors com Juan Pablo Mendiola (Dystopia, 2016), Nacho López Múrria (Las maravillosas canciones para desaparecer, 2016), o Robert de la Fuente (Paciente, 2016). Paral·lelament a aquesta línia teatral, s’han produït i coproduït altres treballs de dansa i de teatre performatiu, en alguns casos, fins i tot, amb companyies de fora de València per a impulsar processos d’intercanvi creatiu. Per últim, volem destacar també l’atenció a la seua programació d’obres d’autoria actual valenciana amb noms com Guada Sáez, Xavier Puchades, Eva Zapico, Juli Disla, Xavo Giménez, Pablo Gisbert, entre altres.

Per tant, estem davant d’una aposta de programació i producció coherent, interessada en els llenguatges vius de les arts escèniques amb l’objectiu d’una recerca constant de fórmules dramàtiques, transgressores o inusuals, per a crear i sorprendre a nous públics. Un espai de creació i exhibició necessari que necessita de la institució pública per poder posar esta ciutat a l’alçada d’altres capitals nacionals i internacionals en matèria d’arts escèniques.

Des del passat desembre, però, l’espai escènic de Las Naves (Espai Mutant) està tancat després de patir filtracions d’aigua al pati de butaques a causa d’unes intenses pluges. Ha passat quasi mig any i l’espai continua inoperatiu amb la conseqüent cancel·lació de la major part de la seua programació escènica. També s’ha hagut d’ajornar algunes de les produccions i coproduccions que s’havien acordat per a la present temporada.

A les escriptores i escriptors d’AVEET volen mostrar la seua preocupació davant d’aquesta situació que posa en risc una línia de programació coherent amb la creació escènica contemporània de la ciutat de València i, sobretot, d’una política de producció i coproducció, d’encàrrecs i de projectes de teatre comunitari que necessita d’una constància i una aposta decidida que, ara per ara, sembla perillar. Actualment, “no ens podem permetre perdre un espai que, sense deixar de banda altres propostes escèniques, estava sent un important suport de la nostra escriptura teatral actual”, afirmen.

Per tot això, l’associació demana a l’actual direcció de Las Naves i als responsables de l’Ajuntament que donen una explicació pública al voltant d’aquesta qüestió. AVEET incideix en conèixer si es pretén solucionar el problema ocasionat per les filtracions; si existeix un calendari concret per a recuperar aquest espai; i si la línia de programació, coproducció i col·laboració encetada amb els creadors escènics valencians, i amb els seus dramaturgs i dramaturgues en particular, tindrà una continuïtat, dins la línia explorada fins ara, en un futur pròxim.

Deixa un comentari