Posted on

MAI ÉS SEMPRE TEATRE, EL NO-HOMENATGE D’AVEET AL SEU ENYORAT COMPANY JOSEP LLUÍS SIRERA

L’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals rendeix un homenatge públic a Josep Lluís Sirera, la seua obra i el seu compromís  amb l’escriptura teatral valenciana.

La trajectòria de Sirera és encomiable. Considerat un dels impulsors d’una nova escena en valencià en els 70, va dedicar posteriorment la seua vida acadèmica a la investigació teatral, sense deixar d’escriure teatre i rebent més d’una desena de guardons literaris. D’entre les seues nombroses facetes, l’homenatge que organitza AVEET es centra en el seu treball com a autor dramàtic i dramaturg dins d’un acte públic on s’intentarà suggerir -precisament sobre un escenari- part del seu recorregut vital tot rememorant els seus afectes, les seues passions i els seus compromisos.

“No hem d’oblidar que Josep Lluis Sirera ha estat un gran defensor de la memòria vital i efectiva  front allò que des del poder se’ns ofereix com a memòria oficial, amb l’eficaç suport de tota sort de retòriques artístiques. Josep Lluis ha defensat sempre amb fermesa un teatre que ens oferisca amb sinceritat, amb sang i nervi, les inquietuds, els problemes reals d’existències en  risc, les pors, el sempre anguniós treball de construir-se com a éssers humans en conflicte amb el propi passat i amb les seues expectatives de futur.” I aquesta sensibilitat el va portar a iniciar i promoure iniciatives tan significatives per al teatre valencià com el muntatge ZERO RESPONSABLES que va portar a l’escenari de la Matilde Salvador, primer, i després al Teatre Micalet de València, tota l’angoixa i l’abandó al que van estar sotmesos durant anys els familiars de les víctimes de l’accident del metro de València.

Des d’AVEET reivindiquen la seua figura com a referent comú de honestedat, coherència i compromís. Amb aquesta trobada, volem traslladar a la societat valenciana l’immens valor de persones que, com ell, han dedicat la seua vida a la seua gent, la seua historia i el seu patrimoni cultural i sentimental amb la perseverança, l’amor i la il·lusió dels que estimen, per damunt de tot, el seu poble.

“Com a dramaturgs volem manifestar el nostre orgull de sentir com propis la seua mirada i el seu ideari, per això, volem fer memòria de la seua persona i de seua dedicació fonamental amb la nostra dramatúrgia”.

L’acte, que està obert a tot aquell que vulga recordar i homenatjar a l’escriptor, compta amb la col·laboració de nombrosos dramaturgs i dramaturgues, actrius i actors, músics i altres professionals de l’escena valenciana. I hi destaca també la presència d’una xicoteta part de l’equip de ZERO RESPONSABLES. El cartell ha sigut dissenyat per Elias Taño.

L’associació ha intentat preparar un acte senzill i emotiu en el que es podrà gaudir de la lectura dramatitzada de la seua peça inèdita, Onze Dríblings i un Offside, dirigida per Xavier Puchades, i interpretada per Àngels Fígols, Alejandra Garrido, Begoña Tena, Pau Gregori, Carla Chillida i Jesús Muñoz. A més, es recuperarà un fragment de la peça El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia, coescrita amb el seu germà Rodolf Sirera, gràcies a la participació de CRIT companyia de teatre. També s’interpretarà en directe diferents temes musicals, escollits per Remei Miralles, amb versions del music Ona Nua i cantades per Carla Chillida, Begoña Tena i Mireia Marí. A l’hora, s’inclouran nombrosos testimonis de la gent que el va conèixer i estimar. Es farà especial menció a El cant de la Sibil·la, ja que els estudis realitzats per Josep lluis sobre la música i el teatre medieval valencians foren decisius en la recuperació d’este cant litúrgic i la recuperació, en la seua vessant teatral, per a la Catedral de València. Una iniciativa que, a hores d’ara, forma part del patrimoni immemorial de tots els valencians, del qual Sirera es va encarregar de l’assessorament històric i de la dramatúrgia.

L’acte compta amb el suport de l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Cultura i la Fundació SGAE i el Consorci de Museus i el Centre del Carme Cultura Contemporània. Tindrà lloc el proper dimecres 29 de novembre a les 19 hores, precisament, al claustre gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània