Posted on

COMUNICAT PÚBLIC DE L’AVEET AL VOLTANT DEL CENTRE TEATRAL ESCALANTE

COMUNICAT PÚBLIC DE L’AVEET
davant la negativa de la Diputació de València a assumir la rehabilitació de
l’edifici-seu del Centre Teatral Escalante de València.

L’Associació d’Escriptores i Escriptors Teatrals Valencians vol manifestar públicament el desconcert i la inquietud que ha causat als seus associats les diferents informacions aparegudes als mitjans de comunicació els últims dies referides al Centre Teatral Escalante. Aquestes notícies fan referència a una suposada negativa de la Diputació de València a assumir la despesa econòmica que implica l’assumpció de la rehabilitació de l’edifici històric on està ubicat el teatre, actualment tancat per uns problemes estructurals greus descoberts l’octubre passat.

Al marge de la inevitable angoixa que a tots ens produeix aquesta inexplicable decisió volem subratllar també la incertesa que aquesta manera d’actuar afegeix a un projecte cultural i pedagògic que tots consideràvem, fins ara, estable, consolidat i fortament arrelat al sentir dels ciutadans valencians que estimen el teatre, la dansa i el circ i als professionals que els fan possible.

No entenem la inconsciència política que es desprèn d’aquesta manera d’actuar tan irreflexiva i desproveïda de la mínima sensibilitat que cal exigir als nostres representants polítics.

Confiem en què un projecte artístic i professional tan valuós per a tots i que depén d’una seu estable i digna no es veja perjudicat per aquesta decisió mal presa i pitjor explicada.

Ens veiem en l’obligació de sol·licitar a la Diputació de València el màxim esforç econòmic i humà per conservar per al Centre Escalante la seu que ha tingut els últims 40 anys al carrer Landerer de València, ja que les seues instal·lacions formen part de la memòria sentimental i afectiva d’un nombre immens de professionals i d’espectadors de totes les edats que han gaudit entre les seues parets de la vivència del Teatre en totes les seues vessants.

No acceptem l’argument totalment inconsistent de la impossibilitat d’aconseguir els recursos necessaris per a fer front a la gran despesa econòmica necessària per afrontar la reforma, ja que la diputació de València, segons es va publicar a la premsa l’any passat, va tancar l’exercici amb un superàvit de 33,7 milions d’euros.

http://elmeridiano.es/valencia/la-diputacion-cierra-ejercicio-2016-superavit-337-millones/

També ens resulta inversemblant que la propietat de l’edifici no accepte millorar les condicions de lloguer de l’espai i contribuir en la consecució de la reforma, ja que es tracta d’un espai històric al qual difícilment se li pot donar altra utilitat diferent de la que ha tingut des de que es va inaugurar a principis del segle XX.

Com a dramaturgs també volem destacar la importància que per a tots nosaltres ha tingut i té el Teatre Escalante, ja que moltes i molts de nosaltres hem vist les nostres obres o les nostres adaptacions muntades sobre el seu escenari en unes condicions d’excel·lència infreqüents; especialment si tenim en compte que es tracta d’obres teatrals adreçades a les generacions més joves d’espectadors.

També volem posar en relleu el prestigi i el reconeixement en l’àmbit estatal que ha acumulat aquest teatre al llarg de la seua extensa trajectòria i fem aquesta apreciació tant obvia i innecessària perquè intuïm que la mateixa institució que ha de donar suport i defensar aquest projecte imprescindible (La Diputació de València) no és conscient del seua immensa importància per a totes les valencianes i valencians, especialment els més menuts.

València, maig de 2017.

 

 

 

Deixa un comentari